Wonderkind Amira imponeert leerlingen

amira-kemptonpark-032014

9-jarige Amira Willighagen won Holland’s Got Talent 2013 en bezocdht onlangs Kempton Park, waar haar moeder vandaan komt (foto: LookLocal)

Amira Willighagen is pas negen jaar oud, maar haar buitengewone talent en de dingen die zij al bereikt heeft bewijzen dat ze niet zomaar een gemiddeld kind is.

Kort na het winnen van Holland’s Got Talent 2013 (de Nederlandse versie van America’s Got Talent) was Amira ongeveer een week in Zuid-Afrika om op te treden en om te zingen bij de opening van een speeltuin in Ikageng, voor het geven van interviews en, nog veel belangrijker, het bezoeken van familie in Kempton Park en Potchefstroom.

De getalenteerde zangeres imponeerde leerlingen van de Van Riebeeck Park Primary School afgelopen donerdag, toen ze twee aria’s voor hen ten gehore bracht. Haar oom David Brand, de broer van Amira’s moeder, is bestuurslid van de school en organiseerde Amira’s optreden voor de kinderen.

Het publiek was zó onder de indruk dat ze haar vroegen om nóg een lied voor hen te zingen. Amira, met als favoriete artiesten Luciano Pavarotti, Maria Callas en Cecilia Bartoli, is begonnen met zingen omdat haar 11-jarige broer Fincent viool speelt en zij ook iets wilde gaan doen.

“En omdat ik het niet leuk vind om instrumenten te bespelen, ben ik in de plaats daarvan gaan zingen” zegt Amira. Wat nog meer verbazingwekkend is rond dit ongelooflijk getalenteerde meisje is, dat ze zichzelf alle kennis over opera zingen heeft bijgebracht.

“Toen Amira begon met zingen had ze geen docent. Zij en haar broer zochten samen op het internet naar video’s van vocalisten die Amira wel mooi vond. Ze luisterde en begon vanaf deze video’s en liederen te zingen” vertelt Amira’s moeder Frieda.

Fincent, die beschikt over een absoluut gehoor (hetgeen wil zeggen dat hij naar een noot luistert en deze direct kan benoemen) helpt Amira veel om bij het zingen toonhoogtes, noten en de melodie goed te krijgen.

Ofschoon er veel mogelijkheden waren om aan talentenjachten mee te doen, was Amira hier niet zo in geïnteresseerd, omdat de zangers in de meeste gevallen pop-nummers moesten zingen en ze houdt echt van klassieke opera.

“Dus toen ze voelde dat ze er klaar voor was, hebben we haar ingeschreven voor Holland’s Got Talent” zegt Frieda. Nadat ze eerst de jury van het TV-programma choqueerde en imponeerde en vervolgens de harten van het Nederlandse publiek veroverde, won dit kleine meisje Holland’s Got Talent 2013.

“De show winnen was geweldig omdat we dat helemaal niet hadden verwacht. We wisten wel dat ze, met haar talent, het wel goed zou doen en het publiek graag naar haar zou luisteren, maar we hadden absoluut niet gedacht dat ze zou winnen.”

Wat de jury nog meer versteld deed staan, was het feit dat Amira nog nooit zanglessen had gehad, zelfs geen muziekles op school of met een privé-docent.

“We hebben wel een zangcoach voor haar gezocht om te helpen met de voorbereidingen voor haar album, waarvoor ze slechts vijf weken de tijd had om dit samen te stellen en op te nemen” vertelt Amira’s moeder. Het album zal Amira’s favoriete aria’s bevatten aangevuld met stukken uit klassieke composities van verschillende artiesten.

Jong als ze is, zegt Amira helemaal niet zenuwachtig te worden wanneer het tijd is om op een groot podium plaats te nemen en voor een publiek van duizenden op te treden.

Tot dusver heeft Amira tijdens haar bezoek aan Zuid-Afrika verschillende interviews gegeven, onder andere voor Jacaranda FM, en in het noordwesten heeft ze zelfs de burgemeester van Tlokwe, Maphetle Maphetle geïmponeerd. Maar ze was voornamelijk in het land om op te treden tijdens de Starlight Classics Concerts in Kaapstad, op 28 februari en 1 maart.

Amira was ook in het Ikageng township in Potchefstroom, om te doneren voor de bouw van een speeltuin voor de kinderen daar. “Mijn zus Frieda heeft Amira en haar broer meegenomen naar Ikageng toen ze een aantal jaren geleden familie bezocht in Potchefstroom. Amira was geraakt omdat de kinderen in Nederland een speeltuin dichtbij hebben maar de kinderen van Ikageng niet. Ze heeft toen besloten dat ze daar op een dag iets aan zou doen” vertelt David Brand, Amira’s oom.

Amira heeft ook voor de gemeenschap gezongen bij de opening van de speeltuin.

De liefde voor klassieke muziek heeft Amira van thuis meegekregen, waar haar ouders veel klassieke muziek spelen. Ofschoon ze zelf geen instrumenten wil bespelen, wil ze wél accordeon leren; Dat instrument bespeelt haar vader.

Zij en haar broer oefenen thuis samen. Ieder doet waar hij goed in is; De één speelt geweldig viool en de ander zingt daar prachtig bij.

Frieda, van origine  afkomstig uit Kempton Park, is in 1995 als au-pair in Nederland gaan werken. Toen ze daar haar huidige man leerde kennen, besloot ze om zich permanent in Nederland te vestigen.

Op school is Amira een slim en sociaal meisje, dat het leuk vindt om mee te doen aan sporten zoals atletiek. “Ze maakt altijd grapjes dat ze op een dag het openingslied van de Olympische Spelen wil zingen, om dan vervolgens ook zelf aan de Spelen deel te nemen” lacht haar moeder.

En met Amira’s talent en vastbeslotenheid in gedachte, wie of wat zal haar tegenhouden om een record neer te zetten voor het tegelijkertijd zingen én deelnemen aan de Spelen?

(artikel door Nolwazi Dhlamini/LookLocal, vertaald door AmiraFans)

Share
Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *